MT ORTHODONTICS || Τερζίδου Δ. Μαρία DDS, MSc || Ειδικός Ορθοδοντικός | ΑΙΤΙΑ
16780
page-template-default,page,page-id-16780,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΑ ΑΙΤΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ 

Γιατί δημιουργούνται οι ορθοδοντικές ανωμαλίες?

Όπως τα περισσότερα προβλήματα στο ανθρώπινο σώμα έτσι και τα ορθοδοντικά οφείλονται σε κληρονομικούς λόγους (τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας), στην επίδραση  εξωγενών παραγόντων (περιβάλλον) και σε συνδυασμό αυτών.

Ο συνδυασμός κληρονομικής προδιάθεσης και παρουσίας κάποιου ή κάποιων από τους εξωγενείς αιτιολογικούς παράγοντες θα καταλήξει στη δημιουργία ενός εντονότερου ορθοδοντικού προβλήματος.

Genetics_01Κληρονομικότητα & ορθοδοντικά προβλήματα

Ο Ιπποκράτης, το 400 προ Χριστού, ισχυρίζεται για πρώτη φορά ότι οι ιδιότητες περνούν από τους γονείς στα παιδιά μέσω υγρών, τα οποία αναμιγνύονται, δίνοντας ένα συνδυασμό από τα χαρακτηριστικά των γονιών. Το 1944 μ.Χ., ο Όσβαλντ  Έιβερι  και οι συνεργάτες του ανακαλύπτουν ότι το DNA μεταφέρει γενετικές πληροφορίες. Η εξέλιξη της Γενετικής μέχρι και σήμερα  μας έχει δώσει πολλές πληροφορίες και αυτές φυσικά έχουν εφαρμογή και στην Επιστήμη της Ορθοδοντικής.

Αν ένα παιδί κληρονομήσει το μεγάλο μέγεθος των δοντιών του από τον ένα γονιό και το μικρό μέγεθος γνάθων από τον άλλον, θα καταλήξει αναπόφευκτα με «στριμωγμένα» δόντια (συνωστισμός δοντιών).

Τα σκελετικά προβλήματα και ιδιαίτερα η σκελετική τάξη ΙΙΙ, με οπισθογναθισμό της άνω γνάθου ή/και  προγναθισμό της κάτω γνάθου, είναι ως επί τω πλείστων κληρονομικής αιτιολογίας, όπως επίσης και πολλά οδοντικά προβλήματα, όπως η ύπαρξη έγκλειστων δοντιών, η αραιοδοντία , η συγγενής έλλειψη δοντιών και  τα υπεράριθμα δόντια.

Οι επίδραση εξωγενών παραγόντων

Οι εξωγενείς παράγοντες έχουν να κάνουν με την εξέλιξη του «πολιτισμού» στις διατροφικές μας συνήθειες ή την παρουσία κακών συνηθειών ή κακών λειτουργιών στο στοματογναθικό σύστημα του ασθενή. Η ύπαρξη ενός εξωγενή παράγοντα μπορεί  να προκαλέσει ένα ορθοδοντικό πρόβλημα ή να επιδεινώσει ένα ήδη υπάρχον!

Τα στραβά και συνωστισμένα δόντια είναι η πάθηση του πολιτισμού. Σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές πρωτοεμφανίστηκε με την εφεύρεση της γεωργίας πριν από 12.000 χρόνια, όταν ο άνθρωπος άρχισε να μασάει πιο μαλακές τροφές.

Η πρόωρη απώλεια ή η παρατεταμένη παραμονή παιδικών δοντιών, ο πολυτερηδονισμός κατά την παιδική ηλικία λόγω κακών διατροφικών συνηθειών και έλλειψης  σωστής στοματικής υγιεινής, οι κακές στοματικές συνήθειες (δάγκωμα νυχιών, θηλασμός δακτύλου ή δακτύλων, παρατεταμένη χρήση «πιπίλας), η διαταραγμένη λειτουργία του μυϊκού συστήματος στην περιοχή του στόματος (πλημμελής  κατάποση), η ύπαρξη στοματικής αναπνοής και η κακή στάση κεφαλής/σώματος είναι μερικοί από τους εξωγενείς αιτιολογικούς παράγοντες που εντοπίζουμε στη δημιουργία και επιδείνωση  μιας ορθοδοντικής ανωμαλίας στις μέρες μας.

Το αδύναμο  μυϊκό σύστημα ασθενών που πάσχουν από κάποιες  γενετική νευρομυϊκές παθήσεις, με εμπλοκή των μασητήρων και άλλων μυών του προσώπου, όπως είναι η Duchenne νευρομυική δυστροφία, είναι το γενεσιουργό αίτιο σοβαρών οδοντοσκελετικών ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Τέλος, στους εξωγενείς αιτιολογικούς παράγοντες αναφέρουμε και τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά σε παιδιά και ενήλικες. Πολλές φορές ένα ατύχημα μπορεί να προκαλέσει πέρα από τον τραυματισμό των δοντιών ή/και των γνάθων την μετατόπισή τους και την πρόκληση ενός ήπιου ή σοβαρού ορθοδοντικού προβλήματος εκεί που δεν υπήρχε.

Όταν όλα συμβαίνουν!

Ο συνδυασμός κληρονομικής προδιάθεσης και παρουσίας κάποιου ή κάποιων από τους εξωγενείς αιτιολογικούς παράγοντες θα καταλήξει στη δημιουργία ενός εντονότερου ορθοδοντικού προβλήματος.

Αιτίες που υπάρχουν από μικρή ηλικία, αν διαγνωσθούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα από τον Ειδικό Ορθοδοντικό θα αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρών ορθοδοντικών ανωμαλιών.